Advertentie

‘We moeten waakzaam blijven’

BZK-minister Judith Uitermark vindt het belangrijk dat burgers, maar ook parlementsleden, weten wie achter een politieke boodschap zit.

20 januari 2025
Uitermark-ANP-502796818
Judith Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesANP/Sem van der Wal

De Nederlandse democratische rechtsstaat is robuust, maar tegelijk is waakzaamheid geboden. Recente ontwikkelingen in ons omringende landen laten zien dat ‘statelijke actoren het vertrouwen in de democratische rechtsstaat in toenemende mate proberen te ondermijnen, onder meer door aanhoudende cyberaanvallen’.

Manager Finance & Control S14

JS Consultancy
Manager Finance & Control S14

Teamlead Recruitment a.i.

Yacht
Teamlead Recruitment a.i.

Dreiging voor nationale veiligheid

Dat schrijft minister Judith Uitermark aan de Tweede Kamer. Het gaat overigens niet alleen om cyberaanvallen, zoals we vorige week nog meemaakten, maar ook om spionageactiviteiten, verspreiding van desinformatie en het ongewenst inmengen in politieke besluitvorming en de publieke opinie. ‘De hele samenleving, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en (mede)overheden, zijn doelwit van deze openlijke en heimelijke activiteiten.’ Dergelijke inmengingsactiviteiten, van onder meer China en Rusland, ondermijnen een onafhankelijk en transparant politiek bestuurlijk bestel en vormen daarmee een dreiging vormen voor de nationale veiligheid, schreef haar ambtsvoorganger al eerder.

Waakzaam blijven

Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarschuwen al langer voor de dreiging van beïnvloeding van verkiezingen via sociale media en cyberaanvallen, zoals onlangs nog in Roemenië gebeurde, volgens de autoriteiten aldaar. Volgens Uitermark tonen deze voorbeelden aan dat ‘wij waakzaam moeten blijven’. En dat doet zij met een aantal maatregelen ‘om de verkiezingen weerbaar te houden en politieke campagnes transparant plaats te laten vinden’. ‘Hierbij vind ik het van belang dat burgers, maar ook parlementsleden, weten wie achter een politieke boodschap zit.’

Nederland zal zich inzetten voor het versterken van democratische weerbaarheid in de EU in deze uitdagende tijden

Judith Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

Verkiezingstafels organiseren

Het ministerie organiseert al bij iedere verkiezing zogenoemde ‘verkiezingstafels’ voor vertegenwoordigers van gemeenten, de Kiesraad en alle veiligheidspartners. Aan deze tafels bespreken zij mogelijke risico’s die ondermijnend zijn voor het verkiezingsproces. Daarnaast organiseert het ministerie webinars voor gemeenteambtenaren om hen te informeren over, en voor te bereiden op, veiligheidsrisico’s rondom de verkiezingen. In de evaluatie van de laatste Europese parlementsverkiezingen zijn er geen aanwijzingen dat grootschalige beïnvloeding van de verkiezingen in Nederland heeft plaatsgevonden. ‘Echter, we moeten waakzaam blijven.’

Boetes of dwangsommen

De minister wijst ook op Europese maatregelen voor weerbare verkiezingen, zoals de Europese Digitaledienstenverordening (DSA). Die verplicht zeer grote online platformen, zoals TikTok, en zoekmachines om maatregelen te nemen tegen systeemrisico’s die volgen uit de inrichting van hun diensten. Dat gaat ook om risico’s rond verkiezingsprocessen. Volgens de minister pakte de Europese Commissie, die bevoegd is om hierop toezicht te houden en te handhaven, deze rol ‘voortvarend’ op. Na de verkiezingsinmenging in Roemenië is de Commissie een formele procedure gestart tegen TikTok. Als resultaat daarvan kan de Commissie bij niet-naleving overgaan tot het opleggen van boetes of dwangsommen.

European Democracy Shield

Verder treedt per oktober 2025 de Europese verordening inzake transparantie en gerichte politieke reclames in werking, schrijft Uitermark. Deze verordening stelt transparantie-eisen aan politieke reclames. Het is verplicht om inzicht te geven in de manier waarop er gebruik is gemaakt van ‘targeting’. Het kabinet werkt nog aan een bijbehorende uitvoeringswet. Zoals eerder gemeld doet het kabinet ook onderzoek naar de impact van desinformatie op de samenleving en gevolgen van nieuwe technologieën. Tot slot wijst de minister op het initiatief van de Europese Commissie voor het bouwen van een ‘European Democracy Shield’. ‘Nederland verwelkomt dit initiatief en zal zich inzetten voor het versterken van democratische weerbaarheid in de EU in deze uitdagende tijden.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Ach ja, desinformatie. Wat is dat precies?

Is het Liegende Mark, die beweert dat we onze uitgaven aan Defensie moeten verdubbelen om de Russen te stuiten? Is het onze nationale politie, die gisteren bij berichtgeving over 8000 pogingen tot diefstal door "nepagenten" braaf wegliet dat het in alle gevallen ging om allochtone daders? (Te stigmatiserend). Is het de lulkoek dat Nederland in 25 jaar van fossiele brandstoffen af kan en dat we kostenneutraal van het gas af gaan? Is het dat de Europese grontwet iets héél anders was dan het Verdrag van Lissabon?Is het dat het Israëlisch-Palestijns "conflict" heel ingewikkeld is en Netanyahu zéker geen kunstjes heeft afgekeken van wijlen Jürgen Stroop? Waren het de polls over de winkans van Kamala Harris?
R. D.
Nee, desinformatie is eerder de lulkoel die jij predikt.
Advertentie